Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Maagzweren-bij-paarden

Maagzweren bij paarden

Maagzweren bij paarden zijn veelvoorkomende maar vaak over het hoofd geziene problemen die aanzienlijke invloed kunnen hebben op de gezondheid en prestaties van paarden. Ze kunnen voorkomen bij alle paarden, recreatiepaarden, fokmerries en zelfs jonge veulens, maar voornamelijk bij sportpaarden.

Wat zijn maagzweren?

Maagzweren zijn letsels of zweren die zich ontwikkelen in het slijmvlies van de maag. Ze ontstaan doordat het maagslijmvlies beschadigd geraakt door een te zure maaginhoud. Dit kan ook maagontstekingen veroorzaken. Ze kunnen voorkomen in (1) het squameuze slijmvlies (het bovenste, niet-klierachtige gedeelte van de maag) of (2) het glandulaire slijmvlies (het onderste, klierachtige gedeelte).

Oorzaken van maagzweren bij paarden

Een van de belangrijkste oorzaken is langdurige blootstelling aan maagzuur, wat de beschermende laag van de maag kan aantasten. Dit kan worden verergerd door verschillende factoren:

Langdurige periodes zonder voer

Een paard maakt constant maagzuur aan. Als een paard lange tijd niet over voer beschikt, kan het maagzuur niet gebufferd worden. Dan tast het maagzuur de maagwand aan en kan het de ontwikkeling van maagzweren bevorderen. Daarom is het erg belangrijk dat je paard op regelmatige tijdstippen ruwvoer krijgt. Een verkeerde balans tussen ruw- en krachtvoer kan er eveneens voor zorgen dat het niveau van het maagzuur uit balans geraakt.

Ook andere voedingsfactoren zoals intermitterend voeren, hoge suiker- en zetmeelinname, grote hoeveelheden stro als voer en langere tijd zonder toegang tot voer zijn allemaal in verband gebracht met een verhoogd risico op maagzweren.

Verhoogde stressniveaus

Intensieve trainingen, competities en transporten kunnen ook maagzweren bevorderen. Doordat ze de stressniveaus bij je paard kunnen verhogen, kan dit leiden tot een verminderde bloedstroom naar de maagbekleding. Hierdoor kan de integriteit van de slijmvliezen aangetast worden en de gevoeligheid voor maagzweren vergroten.

Welke symptomen vertoont een paard met een maagzweer?

Paarden met maagcomplicaties hebben vaak last van de volgende symptomen:

  • Verminderde eetlust
  • Verminderde prestaties
  • Verzet tijdens het rijden
  • Slechte, doffe vacht
  • Knarsetanden
  • Gewichtsverlies
  • Negatief reageren op aansingelen
  • Vaak gapen
  • Verandering in gedrag

Vaak gebeurt het dat maagzweren niet meteen worden herkend omwille van verschillende redenen:

Aspecifieke symptomen

Doordat de kenmerken van maagproblemen vaag en niet-specifiek zijn, blijven ze vaak onopgemerkt. Veel van de tekenen van maagzweren kunnen ook optreden bij andere gezondheidsproblemen. Hierdoor worden de symptomen niet meteen geassocieerd met maagproblemen. Ook kunnen eigenaren symptomen zoals lichte verminderde prestaties of subtiele veranderingen in eetlust toeschrijven aan vermoeidheid, waardoor het onderliggende probleem over het hoofd wordt gezien.

Stille zweren

Sommige paarden kunnen ook maagzweren hebben zonder dat ze duidelijke symptomen vertonen, wat ook wel ‘stille zweren’ worden genoemd. Paarden zijn namelijk van nature geneigd om kleine ongemakken te verdragen zonder duidelijke tekenen te tonen, zoals bijvoorbeeld in geval van maagpijn. Ze kunnen moeilijk opgespoord worden zonder diagnostische tests zoals een gastroscopie. Als gevolg hiervan kunnen deze paarden lange tijd onopgemerkt en onbehandeld blijven, wat op lange termijn kan leiden tot ernstige complicaties.

Hoe worden maagzweren gediagnosticeerd?

Maagzweren worden vastgesteld door middel van een gastroscopie. Bij deze procedure wordt een flexibele endoscoop met een kleine camera aan het uiteinde ingebracht. Deze wordt via de neus van het paard door de slokdarm naar de maag geleidt om de binnenkant van de maag van het paard te visualiseren. Zo kan de dierenarts de maag inspecteren op tekenen van irritaties, zweren, ontstekingen en andere afwijkingen.

Doordat de symptomen van maagzweren aspecifiek zijn, kunnen ze alleen opgespoord worden door middel van een gastroscopie. Deze methode is uitstekend voor het diagnosticeren van maagzweren, maar het is niet altijd praktisch of kosteneffectief om deze procedure uit te voeren bij elk paard met vermoedelijke maagproblemen.

Hoe kan je maagzweren behandelen en voorkomen?

De behandeling van maagproblemen bevat meestal een verandering in management en aanpassing van het dieet. Denk bijvoorbeeld aan het verhogen van de weidegangtijd, toegang tot voer bieden gedurende de hele dag en het verminderen van stressfactoren. In veel gevallen zal de dierenarts ook Omeprazol aanraden voor de behandeling. Dit is een maagzuurremmer die de maagzuurproductie grotendeels zal blokkeren.

Voorkomen is beter dan genezen! Global Medics heeft twee krachtige supplementen die een gezonde maagwerking gaan ondersteunen:

Gastryl

Gastryl is speciaal samengesteld voor paarden met een gevoelige maag en eventueel daarmee gepaard gaande slechte eetlust. Het bevat verschillende componenten die de zuurtegraad in de maag regelen, waaronder magnesiumhydroxide, Lithothamne, natriumbicarbonaat en natriumcitraat.

Het supplement kan eenvoudig oraal worden toegediend door middel van de tube, voor een efficiënte opname. Indien nodig kan een kuur van Gastryl worden opgevolgd met Gastro-Care+.

Gastro-Care+

Gastro-Care+ neutraliseert enerzijds het overtollige maagzuur en anderzijds wordt het maagslijmvlies beschermd tegen irritatie. Dankzij de toevoeging van glutamine en natriumbicarbonaat gaat Gastro-Care+ het herstel van het beschadigd slijmvlies versnellen. Matricaria recutita en magnesium hebben een verzachtende werking op het maag- en darmslijmvlies wat het onaangenaam buikgevoel verzacht.

Gastro-Care+ heeft een uitermate krachtige en beschermende werking op het maagslijmvlies en zorgt dat maagcomplicaties bij paarden minder frequent optreden.

Tips om maagzweren te voorkomen

  1. Biedt je paard voldoende toegang tot hoogwaardig ruwvoer om de speekselproductie te bevorderen en maagzuur te bufferen.
  2. Zorg dat je paard voldoende weidegang heeft om een constante toevoer naar de maag te hebben. Indien weidegang niet mogelijk is, zorg dan dat je je paard kleine, frequente maaltijden geeft om natuurlijk graasgedrag na te bootsen.
  3. Ondersteun een gezonde maagwerking door je paard een supplement zoals Gastryl of Gastro-Care+ te bieden.

Wil je meer te weten komen over de spijsvertering van je paard? Lees dan hier onze blog.

Ontdek meer blogberichten

Maagzweren-bij-paarden

Maagzweren bij paarden

Maagzweren bij paarden zijn veelvoorkomende maar vaak over het hoofd geziene problemen die aanzienlijke invloed kunnen hebben op de gezondheid en prestaties van paarden. Ze

Lees meer »