Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Hoe kan je de spijsvertering van je paard ondersteunen?

Hoe kan je de spijsvertering van je paard ondersteunen?

De spijsvertering bij paarden is een zeer gevoelig proces. Daarom is het belangrijk om enerzijds te zorgen voor voldoende ondersteuning, en anderzijds te zorgen dat je problemen meteen herkent. Om je hierbij te helpen, bespreken we in deze blog de volledige spijsvertering van het paard en ontdek je veelvoorkomende complicaties in het spijsverteringsstelsel.

Hoe werkt het spijsverteringsstelsel van een paard?

Paarden zijn herbivoren. Dat betekent dat ze alleen plantaardige voeding opnemen. Omdat een paard in een ideale situatie overdag meerdere kleine porties eet, is de spijsvertering hier volledig op aangepast.

Hieronder bespreken we de verschillende onderdelen van het spijsverteringstelsel:

Mondholte
De spijsvertering van een paard start in de mond. Door voedsel te kauwen produceert een paard speeksel. Dit speeksel verteert al een deel van het voedsel en zorgt dat het makkelijk door de slokdarm kan passeren. Hoe hoger het aantal vezels in de voeding, hoe meer speeksel een paard produceert voor de vertering. Dit bevordert de opname van voedingsstoffen door het lichaam.

Maag
Een paard neemt overdag kleine hoeveelheden voeding op. Er is dus sprake van een constante stroom van voedsel van de maag naar de darmen. Hierdoor wordt er constant maagzuur geproduceerd. De belangrijkste taak van dit maagzuur is om slechte bacteriën te elimineren en voeding te verteren tot kleinere deeltjes. 

Dunne darm
In de dunne darm vindt de vertering van zetmeel, eiwitten en vetten plaats. Dit zijn grote moleculen die door de opname van water gesplitst worden in kleinere moleculen. Als ze klein genoeg zijn, worden ze door de darmwand opgenomen en komen de voedingsstoffen in het lichaam terecht. 

Blinde- en dikke darm
In de dikke en blinde darm worden de vezels verteerd door bacteriën, schimmels en micro-organismen. Deze leven namelijk van de voeding die het paard opneemt. Hun taak is om plantaardige celwanden om te zetten in vetzuren die het paard als energiebron kan gebruiken.

Endeldarm
De laatste stap van de vertering vindt plaats in de endeldarm. Hier worden de mestballen gevormd waarna ze op regelmatige basis uitgescheiden worden.

Hoe herken je spijsverteringsproblemen bij een paard?

Problemen in de mond van een paard
Verliest je paard plots zijn eetlust of gewicht? Kijk dan zeker eens zijn mond na. De tanden van een paard blijven namelijk levenslang doorgroeien en dat kan wel eens voor ongemakken zorgen. Een onregelmatige slijtage kan scherpe randen op de kiezen veroorzaken, ook wel ‘haken’ genoemd. Dit kan leiden tot wondjes op de tong en pijnlijke wangen die op hun beurt ervoor zorgen dat je paard minder goed kan kauwen.

Andere complicaties zijn bijvoorbeeld een verkeerde kaakstand of scheve tanden. Paarden kunnen hun voedsel dan niet voldoende fijnmalen waardoor de spijsvertering stroef verloopt. Een bezoekje van de tandarts is dus zeker aangeraden als je paard weinig tot geen eetlust heeft. 

Problemen met de slokdarm van een paard
De slokdarm is verantwoordelijk voor het transport van voedsel van de mond naar de maag. Als je paard een gulzige eter is of niet goed genoeg kauwt, kan voeding in de slokdarm vast komen te zitten. Dit kan zorgen voor een pijnlijke blokkade en moet behandeld worden door een dierenarts.

Algemene maagproblemen bij een paard
Een paard maakt constant maagzuur aan, daarom is het belangrijk dat je paard op regelmatige tijdstippen ruwvoer krijgt. Als een paard lange tijd niet over voeding beschikt, tast het maagzuur de maagwand aan en kan dit de ontwikkeling van maagzweren bevorderen.  Een verkeerde balans tussen ruw- en krachtvoer kan er eveneens voor zorgen dat het maagzuur niveau uit balans geraakt.

Je kan een maagzweer herkennen aan:

  • Negatief reageren op aansingelen
  • Vaak geeuwen
  • Een doffe vacht
  • Algemene verandering in gedrag

Een ander veelvoorkomend probleem is maag overvulling. Dit zien we bijvoorbeeld terug bij het geven van slobber die nog niet voldoende water heeft opgenomen of het geven van grote hoeveelheden krachtvoer. Let ook goed op de conditie van de weide. Als hier veel lang gras staat, hou je best de voedingsopname van je paard in de gaten.

Problemen met de darmen van een paard
De darmflora van een paard is zeer gevoelig. Het is daarom belangrijk om een onbalans te vermijden door op te letten met de hoeveelheid suiker en zetmeel in het krachtvoer. Een teveel aan suikers en zetmeel kan leiden tot koliek, hoefbevangenheid, diarree en irritatie van de slijmvliezen.

Koliek bij paarden: een frequente complicatie in het spijsverteringsstelsel bij paarden

Koliek is een verzamelnaam van buikpijn en is een aandoening die door paardeneigenaren erg gevreesd wordt. Er bestaan verschillende vormen van koliek. Denk bijvoorbeeld aan gaskoliek en verstoppingen. De oorzaak van koliek is vaak te wijten aan verkeerde voeding, worminfecties, een slecht onderhouden gebit en stress. Er zijn enkele zichtbare symptomen waaraan je koliek snel kan herkennen:

  • Geen eetlust
  • Frequent rollen of steeds gaan liggen
  • Zweten en hoge lichaamstemperatuur
  • Verhoogde hartslag en ademhaling
  • Schrapen met de voorbenen
  • Schoppen naar de buik

Let op: de symptomen van verstopping kunnen hetzelfde zijn als die van gaskoliek. Hoe je paard zich gedraagt, bepaalt dus niet de soort koliek waar je paard mee te maken heeft.

Wat te doen bij een paard met koliek?

Koliek kan in de meeste gevallen door een dierenarts behandeld worden. Bijvoorbeeld met rondstappen, het geven van pijnstillers en Buscopan. Soms is er sprake van een ernstige vorm van koliek waarbij een operatie noodzakelijk is. Vermoed je koliek bij je paard? Dan is het belangrijk om snel in te grijpen aangezien de gevolgen fataal kunnen zijn.

Tips om koliek bij paarden te vermijden:

Het ontstaan van koliek heb je jammer genoeg vaak niet zelf in de hand. Gelukkig zijn er een aantal maatregelen die je kan nemen om de kans op koliek aanzienlijk te verkleinen. 

  • Verander nooit zomaar van voeding, maar doe dit geleidelijk. Dit is niet alleen van toepassing voor krachtvoer, maar ook voor hooi en het gras op de weide
  • Voer de juiste hoeveelheid voeding afgestemd op de prestaties van je paard. Daarbij is het belangrijk om te zorgen voor voldoende beweging zodat de darmen actief blijven
  • Vergeet nooit om slobber eerst voldoende te laten weken in water voordat je dit aan je paard geeft
  • Ondersteun de spijsvertering van je paard met voedingssupplementen

Supplementen Gastro-Care+ en Gastryl

Maagproblemen ontstaan vaak doordat het maagslijmvlies beschadigd werd door een te zure maaginhoud. Gastro-Care+ zorgt voor de bescherming van het maagslijmvlies zodat complicaties minder snel optreden. Het neutraliseert overtollig maagzuur en beschermt tegen irritatie. 

Gastryl is een nieuw supplement dat speciaal ontwikkeld werd ter verlichting bij maagzweren. Omdat het via een tube rechtstreeks in de mond toegediend wordt, neemt het lichaam de werkzame stoffen snel op. Zodoende wordt overtollig maagzuur efficiënt geneutraliseerd.

Een kuur Gastryl kan indien nodig opgevolgd worden met Gastro-Care+

Global Medics - Gastryl product

Gastryl

Gastro-Care+

Gastro-Care+

Meer informatie?

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan bij Global Medics steeds klaar voor het verlenen van advies.

Ontdek meer blogberichten

Maagzweren-bij-paarden

Maagzweren bij paarden

Maagzweren bij paarden zijn veelvoorkomende maar vaak over het hoofd geziene problemen die aanzienlijke invloed kunnen hebben op de gezondheid en prestaties van paarden. Ze

Lees meer »