Search
Close this search box.
Nutritionele-ondersteuning-veulen

Nutritionele ondersteuning voor veulens

Waarom een goede nutritionele ondersteuning voor veulens vanaf het begin belangrijk is

De eerste levensfase is een cruciale periode voor groei en ontwikkeling, waarbij een goede nutritionele ondersteuning voor veulens van groot belang is. Onvoldoende ondersteuning kan leiden tot een verhoogd risico op ziekten en verschillende aandoeningen, tot zelfs blijvende problemen op latere leeftijd. Daarom is het belangrijk om te zorgen dat jouw veulen alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt om gezonde botten, spieren, gewrichten en een sterk immuunsysteem te ontwikkelen.

Start al voor de geboorte

Je kan jouw veulen zelfs voor de geboorte al ondersteunen, door de merrie nutritionele supplementen bij te geven. Door jouw drachtige merrie een uitgebalanceerde mix van essentiële vitaminen en mineralen te bieden, wordt haar algemene gezondheid ondersteund. Dit kan haar helpen met de omgang van de extra belasting die de dracht met zich meebrengt en om haar condities optimaal te houden voor een succesvolle dracht.

Ook spelen de voedingsstoffen die merrie binnenkrijgt een cruciale rol bij de ontwikkeling van het ongeboren veulen. Maar welke voedingsstoffen zijn cruciaal voor een drachtige merrie? Door jouw merrie een mineralen supplement zoals Mineron te geven, ontvangt ze alle benodigde voedingsstoffen voor een gezonde groei en ontwikkeling van het veulen:

  • Glucosamine & chrondroïtine: ondersteunen de gewrichten en de aanmaak van gezond kraakbeen
  • Calcium: essentieel voor botontwikkeling en een gezond skelet
  • Vitamine D: verbetert de calciumabsorptie, wat essentieel is voor de botontwikkeling
  • Collageen: bevordert de botdichtheid en houdt kraakbeen soepel
  • Koper, zink & mangaan: ondersteunen een optimale werking van het zenuwstelsel en de spierwerking

foal-nutritional-needs

Beta-glucanen voor een sterke start

De eerste melk die door de merrie wordt geproduceerd, noemt men colostrum. Het is een zeer voedzame en rijke melk om het pasgeboren veulen te voorzien van alle essentiële voedingsstoffen en antilichamen voor een gezonde start in het leven. Door jouw merrie een kuur Immunotop te geven, gaat de kwaliteit van haar colostrum verbeteren doordat de hoeveelheid immuuncellen verhoogt en jouw veulen dus een betere immuniteit zal krijgen. Maar wat zijn die immuuncellen juist?

Immuniteit wijst op het vermogen van een paard om zich te verdedigen tegen ziekteverwekkers zoals bacteriën en virussen. Er is enerzijds de aangeboren immuniteit die fysieke barrières zoals de huid en de slijmvliezen omvat. Deze biedt over het algemeen geen langdurige bescherming. Anderzijds is er de verworven immuniteit. Deze meer gespecialiseerde vorm ontwikkelt zich pas na blootstelling aan specifieke ziekteverwekkers. Het bevat de productie van immuuncellen en antilichamen die een langdurige bescherming bieden tegen herinfectie door dezelfde ziekteverwekker.

Immunotop werd verrijkt met Beta-glucanen om de productie van deze immuuncellen te stimuleren. Ze zijn een groep van complexe koolhydraten die het vermogen hebben om het immuunsysteem te reguleren en te stimuleren. Wanneer ze aan het dieet van de merrie worden toegevoegd, kunnen ze de productie van immuuncellen verhogen, wat resulteert in een verhoogde concentratie van immuunfactoren in het colostrum en dus een betere immuniteit en bescherming van het jonge veulen.

Extra ondersteuning tijdens de eerste maanden

Tijdens de eerste levensmaanden ondergaat jouw veulen een periode van snelle groei en ontwikkeling. In deze periode is er een verhoogde behoefte aan voedingsstoffen zoals eiwitten, vitaminen en mineralen om gezonde botten, spieren, gewrichten en organen te ontwikkelen.

Hoe kan je aan deze verhoogde behoefte van jouw jonge paard voldoen? Vital+ wordt hiervoor aanbevolen door dierenartsen en zorgt ervoor dat het alle essentiële voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft voor een optimale groei en ontwikkeling:

  • Lysine & methionine: spelen een vitale rol tijdens de groei
  • Calcium, fosfor & magnesium: essentieel voor een goede botontwikkeling, wat van cruciaal belang is om de kans op OCD’s te verminderen
  • Vitamines B, C & E: verbeteren de weerstand en vitaliteit
  • Koper: essentiële bouwstof voor de aanmaak en het herstel van bot en kraakbeen
  • Biotine: gaat de kwaliteit van de vacht en hoeven verbeteren

Conclusie

Vanaf het prille begin is het bieden van goede nutritionele ondersteuning voor veulens van vitaal belang voor een gezonde ontwikkeling. Start al voor de geboorte door ondersteuning te bieden aan de merrie door haar een kuur van Immunotop en Mineron te bieden. Door na de geboorte jouw merrie en veulen Vital+ bij te geven dat rijk is aan essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen, kan je er voor zorgen dat jouw veulen de best mogelijke start in het leven krijgt.

Ontdek meer blogberichten

Maagzweren-bij-paarden

Maagzweren bij paarden

Maagzweren bij paarden zijn veelvoorkomende maar vaak over het hoofd geziene problemen die aanzienlijke invloed kunnen hebben op de gezondheid en prestaties van paarden. Ze

Lees meer »