Search
Close this search box.
horse Global Medics Horse Supplements

Elektrolyten voor paarden: Alles wat je moet weten!

Als je actief bent binnen de paardensport heb je waarschijnlijk reeds gehoord over de term ‘elektrolyten’. Je weet misschien ook dat een paard tijdens het zweten belangrijke zouten en mineralen, oftewel elektrolyten, verliezen. Deze stoffen zijn belangrijk voor de waterhuishouding bij paarden. Het is daarom aangewezen om ze tijdig aan te vullen zodat ongemakken vermeden kunnen worden. Een tekort aan elektrolyten kan namelijk zorgen voor:

 • Een doffe vacht
 • Vermoeidheid
 • Gespannen spieren
 • Een verminderde werklust
 • Uitdroging met ernstige nierproblemen als gevolg
 • Prestatieverlies

Hoe een elektrolyten supplement voordelig kan zijn voor de gezondheid bij paarden en hoe je zorgt voor een goed herstel na inspanningen, ontdek je in deze blog!

Wat zijn elektrolyten voor paarden?

Elektrolyten zijn bestanddelen die oplossen in lichaamsvloeistoffen, waardoor elektrisch geladen ionen ontstaan. Een voorbeeld dat iedereen wel kent is keukenzout (NaCl). Eens opgelost in water splits het zich op in twee aparte ionen: een positief geladen natrium ion (Na+) en een negatief geladen chloride-ion (Cl-). 

Elektrolyten zijn van cruciaal belang voor de gezondheid van paarden. Ze reguleren de vochtbalans in het lichaam, de energiehuishouding, pH balans, de contractie en ontspanning van spieren en de signaaloverdracht van de hersenen naar het zenuwstelsel. Belangrijk om te weten is dat het lichaam elektrolyten niet zelf kan aanmaken, maar ze volledig uit voeding en drinkwater moeten halen. 

De belangrijkste elektrolyten voor paarden zijn chloride (Cl-), natrium (Na+), kalium (K+), calcium (Ca2+) en magnesium (Mg2+). Elk heeft zijn eigen functie binnen het lichaam:

Elektrolyt                                              Functie
NatriumHelpt bij het regelen van de vochtbalans in het lichaam, de bloeddruk en de goede werking van spier- en zenuwcellen.
KaliumEssentieel voor de samentrekking van spiervezels en voor een goede geleiding van zenuwprikkels.
ChlorideZorgt samen met natrium en kalium voor de vochtbalans in het lichaam.
CalciumHelpt bij de opbouw van sterke botten. 
MagnesiumBetrokken bij de vorming van botten en tanden en de overdracht van zenuwprikkels. Het zorgt ook voor een normale werking van de spieren.

Electrolyten supplementen voor paarden

Global Medics Electrolytes zijn speciaal samengesteld om paarden te helpen een optimale hydratatie te behouden en hun algehele gezondheid en welzijn te ondersteunen. Met onze nieuwe formules en volumeopties kan je de supplementen gemakkelijk toevoegen aan het water of het voer van je paard, zodat ze de essentiële voedingsstoffen krijgen om gezond en fit te blijven.

De optimale formule van Electrolytes garandeert dat het paard voldoende van deze essentiële electrolyten beschikbaar heeft om gezond en fit te blijven zelfs tijdens periodes van intensieve arbeid.

Electrolytes is beschikbaar in poedervorm: https://globalmedics.be/products/electrolytes/ en in vloeibare vorm: https://globalmedics.be/products/electrolytes-vloeibaar/ 

Wanneer is het verstandig om elektrolyten bij te voeren?

Tijdens warme dagen of na zware inspanningen is het steeds aangeraden om elektrolyten toe te dienen aangezien paarden bij hoge temperaturen veel zweet en grote hoeveelheden mineralen en zouten verliezen.

Onderstaande tabel geeft weer hoeveel zweet en zout paarden gemiddeld verliezen naargelang de zweetscore:

ZweetscoreKenmerkenGemiddeld zweetverliesZoutverlies per dag
1Onder het zadel is het gedeeltelijk vochtig en plakkerig. De hals en de flanken zijn iets donkerder dan normaal. 1 tot 4 liter2 tot 7 theelepels
2Onder het zadel en op de hals is het nat. Er is hier en daar wat schuim waar de teugels de hals raken en langs het zadel. 4 tot 7 liter7 tot 12 theelepels
3Onder het hoofdstel, op de hals en de flanken zijn zichtbaar nat met hier en daar wat schuimvlekken.7 tot 9 liter12 tot 16 theelepels
4Hals en flanken zijn volledig nat. Er is wit schuim tussen de achterbenen.9 tot 12 liter16 tot 21 theelepels
5Hetzelfde als zweetscore 4, maar er druppelt ook zweet boven de ogen en de buik.12 tot 18 liter21 tot 32 theelepels
Bron: Zeyner et al 2013; Weight losses in excercised horses, a pilot study 

Tip: Wil je snel te weten komen of uw paard een vocht of elektrolyten tekort heeft? Neem dan een huidplooi op de hals tussen je duim en wijsvinger nemen. Bij het loslaten, moet de huidplooi meteen verdwijnen. Duurt het even tot de plooi wegtrekt? Dan is het bijna zeker dat de water- en elektrolytenbalans verstoord is. 

Algemene tips bij warm weer

Naast het aanvullen van elektrolyten kan je bij hoge temperaturen nog een aantal acties ondernemen om het voor je paard zo comfortabel mogelijk te maken:

 • Zorg voor voldoende vers drinkwater. Een paard drinkt bij normaal weer tot 30 liter water, maar dit kan oplopen tot wel 60 liter bij warm weer.
 • Vermijd trainen tijdens de heetste uren van de dag. Is het echt veel te warm? Gun je trouwe vriend dan een dagje rust.
 • Zorg voor verkoeling. Spuit bijvoorbeeld je paard af met fris water of voorzie een verkoelende deken. 
 • Gebruik zonnecrème bij paarden met een lichte huid rondom de neus om verbranding te vermijden. 
 • Hou de kwaliteit van het weidegras in de gaten. Door de hitte kan de voedingswaarde in het gras sterk dalen. Dit kan je herkennen aan een gelige kleur en droogte. In dit geval is het verstandig om je paard ruwvoer bij te geven.

Meer informatie?

Ben je niet zeker of je paard elektrolyten nodig heeft? Of heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Global Medics adviseurs staan steeds klaar voor het verlenen van advies.

Ontdek meer blogberichten

Maagzweren-bij-paarden

Maagzweren bij paarden

Maagzweren bij paarden zijn veelvoorkomende maar vaak over het hoofd geziene problemen die aanzienlijke invloed kunnen hebben op de gezondheid en prestaties van paarden. Ze

Lees meer »