Zoek
Sluit dit zoekvak.
Global Medics Horse Supplements

Alles over de ademhaling van je paard

Het ademhalingstelsel is een groot en belangrijk onderdeel van een paard. Om precies te zijn, bedraagt de longinhoud van een paard wel vijftig liter. Vergelijk dat met de zeven liter van een mens en je begrijpt meteen waarom het belangrijk is om het ademhalingsstelsel van je paard voldoende te ondersteunen. In deze blog ontvang je informatie over de anatomie van het ademhalingsstelsel bij paarden, hoe je een normale of afwijkende ademhaling herkent en ontdek je manieren om de luchtwegen van je paard te ondersteunen.

De anatomie van het ademhalingsstelsel bij paarden

Hoe ademen paarden? Het antwoord lijkt vanzelfsprekend, maar paarden ademen niet op dezelfde manier als mensen. In de onderstaande afbeelding kan je bekijken hoe het ademhalingsstelsel van je paard precies werkt.

De luchtwegen van paarden kan je onderverdelen in twee groepen:

  1. De voorste luchtwegen (neusgangen, keel, luchtzakken en luchtpijp)
  2. De diepe luchtwegen (bronchiën, bronchiolen en longblaasjes in de longen)

Een paard ademt zuurstofhoudende buitenlucht in via de neusgaten. Via de neusholte, keel en luchtpijp (voorste luchtwegen) komt deze lucht terecht in de longen. Vervolgens gaat de lucht via de grote bronchiën naar de kleine bronchiën en de bronchiolen (diepe luchtwegen). Deze laatste zijn kleine holle buisjes die door spieren worden opengehouden en die uitmonden in de longblaasjes. Hier vindt er gaswisseling plaats: zuurstof komt het lichaam binnen en koolstofdioxide verlaat het lichaam.

Omdat de longen volgezogen worden met lucht is het longweefsel van nature elastisch zodat de uitademing zonder enige inspanning kan plaatsvinden. 

Tot slot zijn de luchtwegen van het paard voorzien van trilhaarcellen en slijmproducerende kliercellen. Samen zorgen ze voor gezonde en schone longen. Het slijm neemt het binnengekomen stof of ziekteverwekkers op en de trilharen werken deze weer naar buiten.

Hoe merk je luchtwegproblemen bij je paard op?

Jammer genoeg komen luchtwegproblemen bij paarden vaak voor. We zien dit vooral bij sportpaarden omdat ze vaker in contact komen met andere paarden en het immuunsysteem kan verlagen door langdurig transport en stressvolle situaties. Voor sportpaarden is het daarom aangeraden om Immunotop toe te dienen in periodes van verminderde weerstand.

Hoe sneller je een luchtwegprobleem opmerkt, hoe makkelijker het genezingsproces zal zijn. Daarom is het belangrijk om bij de onderstaande symptomen meteen je dierenarts te contacteren:

  • Hoesten
  • Benauwdheid
  • Neusuitvloeiing
  • Verminderd uithoudingsvermogen
  • Verminderde prestaties
  • Snellere ademhaling
  • Koorts
  • Opgezette lymfeklieren 

Je dierenarts zal waarschijnlijk eerst een klinisch onderzoek uitvoeren. Hier ligt de aandacht op het observeren van je paard, het navoelen van enkele structuren (zoals de keel en de lymfeklieren) en het ausculteren. Dit is een procedure waarbij je dierenarts door middel van een stethoscoop bepaalde geluiden in het lichaam kan opmerken. Afhankelijk van de bevindingen tijdens het klinisch onderzoek zal je dierenarts al dan niet een verdere behandeling of onderzoek aanraden. 

Wat kan ik verwachten na het klinisch onderzoek?

Na de uitvoering van het klinisch onderzoek zal je dierenarts al een bepaalde aandoening vermoeden. Om andere oorzaken uit te sluiten, is het soms nodig om verdere onderzoeken uit te voeren. Een van de eerste aanvullende onderzoeken die je dierenarts zal doen is een endoscopie.

Bij een endoscopie kijkt de dierenarts via de neus met een kleine camera en een lichtbron naar de luchtwegen van je paard. Op deze manier kan het ademhalingsstelsel met zijn verschillende structuren beter in detail bekeken worden.
Naargelang de uitslag van de endoscopie kan een bijkomend onderzoek nodig zijn. Dit is natuurlijk sterk afhankelijk van de complicaties van het paard.

Wat kan je zelf doen om het ademhalingsstelsel van je paard te ondersteunen?

Om je paard zo goed mogelijk te ondersteunen bij longproblemen of deze te voorkomen, kun je gelukkig al verschillende voorzorgen nemen:

  • Gun je paard veel weidegang om stoffige stal-uren te beperken
  • Bevochtig het hooi zodat er zo min mogelijk stof vrijkomt
  • Zorg voor een schone stal om een ammoniaklucht te voorkomen
  • Voorzie een goede ventilatie en voorkom tocht
  • Kies voor een minder stoffige stalbodem zoals vlas en houtkrullen
  • Besproei regelmatig de rijpiste met water om stofwolken te beperken 

Hoewel de bovenstaande maatregelen het risico op ademhalingsproblemen sterk verkleind, is het aangeraden om bij hoestende paarden, paarden met een piepende ademhaling of paarden die heel gevoelig zijn aan stof de luchtwegen alvast te ondersteunen met Respitop.

Respitop
Global Medics Respitop

Respitop werd speciaal ontwikkeld met hoogwaardige kruiden om een gezond en schoon ademhalingsstelsel te ondersteunen. Ook glycerol en honing werden toegevoegd omdat deze een verzachtend effect bieden op de keel. Tot slot bevat Respitop propolis wat een natuurlijke, antibacteriële werking heeft. 

Meer informatie?

Ben je niet zeker of het ademhalingsstelsel van je paard ondersteuning nodig heeft? Of heb je misschien na het lezen van deze blog nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan bij Global Medics steeds klaar voor het verlenen van advies.

Als je paard zwaar ademhaalt, een piepend geluid maakt of hoest bespreek je dit best meteen met je dierenarts. Veel complicaties zijn eenvoudig te genezen in een vroeg stadium.

Ontdek meer blogberichten