Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Electrolyten voor paarden

Elektrolyten voor paarden: een must bij warme temperaturen

Als je actief bent binnen de paardensport heb je waarschijnlijk reeds gehoord over de term ‘elektrolyten’. Jouw paard verliest tijdens het zweten belangrijke zouten en mineralen, oftewel elektrolyten, die essentieel zijn voor de waterhuishouding. Het is daarom belangrijk om deze tijdig aan te vullen om ongemakken te voorkomen. Een tekort aan elektrolyten kan leiden tot:

  • Een doffe vacht
  • Vermoeidheid
  • Gespannen spieren
  • Verminderde werklust
  • Uitdroging, met mogelijks ernstige nierproblemen als gevolg
  • Prestatieverlies

Waarom een elektrolyten supplement voordelig kan zijn voor de gezondheid van jouw paard en hoe je zorgt voor een goed herstel na inspanningen, ontdek je in deze blog!

Wat zijn elektrolyten voor paarden?

Elektrolyten zijn stoffen die oplossen in lichaamsvloeistoffen en elektrisch geladen ionen vormen. Een bekend voorbeeld is keukenzout (NaCl), dat in water splitst in natrium (Na+) en chloride (Cl-) ionen.

Elektrolyten zijn cruciaal voor de gezondheid van jouw paard. Ze reguleren de vochtbalans, energiehuishouding, pH-balans, spiercontracties, en zenuwsignaaloverdracht. Aangezien het lichaam van jouw paard zelf geen elektrolyten kan aanmaken, moeten ze via voeding en drinkwater worden aangevuld.

De belangrijkste elektrolyten voor paarden zijn chloride (Cl-), natrium (Na+), kalium (K+), calcium (Ca2+) en magnesium (Mg2+). Elk heeft zijn eigen functie binnen het lichaam:

ElektrolytFunctie
NatriumHelpt bij het regelen van de vochtbalans in het lichaam, de bloeddruk en de goede werking van spier- en zenuwcellen.
KaliumEssentieel voor de samentrekking van spiervezels en voor een goede geleiding van zenuwprikkels.
ChlorideZorgt samen met natrium en kalium voor de vochtbalans in het lichaam.
CalciumHelpt bij de opbouw van sterke botten. 
MagnesiumBetrokken bij de vorming van botten en tanden en de overdracht van zenuwprikkels. Het zorgt ook voor een normale werking van de spieren.

Hoe kan ik elektrolyten bijvoeren?

Global Medics Electrolytes zijn speciaal samengesteld om paarden te helpen een optimale hydratatie te behouden en hun algehele gezondheid en welzijn te ondersteunen. Onze nieuwe formules en volumeopties maken het gemakkelijk om de supplementen aan water of voer toe te voegen, zodat je paard de essentiële voedingsstoffen krijgt om gezond en fit te blijven.

Onze Electrolytes formule garandeert voldoende essentiële elektrolyten, zelfs tijdens intensieve arbeid.

Beschikbare producten:

Wanneer is het verstandig om elektrolyten bij te voeren?

Tijdens warme dagen of na zware inspanningen is het aan te raden om jouw paard extra elektrolyten toe te dienen, omdat bij hoge temperaturen jouw paard meer gaat zweten en zo grote hoeveelheden mineralen en zouten zal verliezen.

Onderstaande tabel geeft weer hoeveel zweet en zout paarden gemiddeld verliezen naargelang de zweetscore:

ZweetscoreKenmerkenGemiddeld zweetverliesZoutverlies per dag
1Onder het zadel is het gedeeltelijk vochtig en plakkerig. De hals en de flanken zijn iets donkerder dan normaal. 1 tot 4 liter2 tot 7 theelepels
2Onder het zadel en op de hals is het nat. Er is hier en daar wat schuim waar de teugels de hals raken en langs het zadel. 4 tot 7 liter7 tot 12 theelepels
3Onder het hoofdstel, de hals en de flanken zijn zichtbaar nat met hier en daar wat schuimvlekken.7 tot 9 liter12 tot 16 theelepels
4Hals en flanken zijn volledig nat. Er is wit schuim tussen de achterbenen.9 tot 12 liter16 tot 21 theelepels
5Hetzelfde als zweetscore 4, maar er druppelt ook zweet boven de ogen en de buik.12 tot 18 liter21 tot 32 theelepels
Bron: Zeyner et al 2013; Weight losses in excercised horses, a pilot study 

Tip: Wil je snel weten of jouw paard een vocht- of elektrolytentekort heeft? Neem een huidplooi op de hals tussen duim en wijsvinger en laat los. Verdwijnt de plooi niet direct? Dan is de water- en elektrolytenbalans waarschijnlijk verstoord.

Wat kan ik nog doen bij warm weer?

Naast het aanvullen van elektrolyten, kan je bij hoge temperaturen de volgende maatregelen nemen om het je paard comfortabeler te maken:

  • Zorg voor voldoende vers drinkwater. Een paard drinkt normaal tot 30 liter water, maar dit kan oplopen tot 60 liter bij warm weer.
  • Vermijd trainen tijdens de heetste uren van de dag. Geef je paard een rustdag als het te warm is.
  • Zorg voor verkoeling, bijvoorbeeld door je paard af te spuiten met fris water of een verkoelend deken te gebruiken.
  • Gebruik zonnecrème bij paarden met een lichte huid rondom de neus om verbranding te voorkomen.
  • Hou de kwaliteit van het weidegras in de gaten. Bij hitte kan de voedingswaarde van gras dalen, herkenbaar aan een gelige kleur en droogte. Geef in dat geval ruwvoer bij.

Waar vind ik meer informatie?

Ben je niet zeker of je paard elektrolyten nodig heeft? Of heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Ons Global Medics team staat steeds klaar om jou te adviseren.

Ontdek meer blogberichten

Paard supplementen ondersteuning herfst

Herfstsupplementen voor paarden

Het is vroeger donker, de temperaturen zakken en de bladeren vallen van de bomen. De herfst is hier! Tijdens deze seizoenswisseling is het belangrijk om jouw paard extra ondersteuning te bieden met onze herfstsupplementen voor paarden.

Lees meer »