Zoek
Sluit dit zoekvak.
Verzorging-voor-paarden-tijdens-de-winter

Verzorging voor paarden tijdens de winter

Is jouw paard winterproof?

De dagen zijn korter, de temperatuur daalt, het is vochtig en soms is het misschien wat somber – de winter is weer aangebroken! Pas jij het management van jouw paard al aan volgens de seizoenen? Het leven op stal gedurende de wintermaanden brengt andere gewoonten met zich mee dan tijdens de zomer. Waarschijnlijk brengt je paard minder tijd door op de weide en misschien is hij zelfs geschoren? Winterse ongemakken zoals een verminderde weerstand, mok of droge hoest zijn bekende verschijnselen. Hoog tijd dus om de winterse routine op stal eens grondig te evalueren!

Training en rantsoen van jonge paarden

De winterperiode is in veel gevallen een belangrijke fase voor jonge paarden, waarbij eigenaren en trainers zich voorbereiden op het komende zomerseizoen. De overgang van het najaar waarin paarden veel tijd in de weide doorbrengen naar een periode waarin ze meer op stal staan, brengt verschillende uitdagingen met zich mee. Naast veranderingen in de trainingsroutine heeft deze overgang ook aanzienlijke invloed op het dieet en de algemene gezondheid bij jonge paarden.

“Vitamine E is een onmisbaar antioxidant tijdens de winter”

De beperkte toegang tot vers gras tijdens de winter kan resulteren in een verminderde inname van bepaalde voedingsstoffen, waaronder vitamine E. Paarden halen een groot deel van hun vitamine E behoefte uit vers gras. Het gebrek aan deze natuurlijke bron kan leiden tot een tekort, vooral wanneer jonge paarden een intensieve trainingsroutine ondergaan om zich voor te bereiden op het zomerseizoen.

Om dit tekort op te vangen, is het toedienen van Vit. E Liquid een effectieve aanpak om de vitamine E niveaus aan te vullen en zo de gezondheid en prestaties van je paard te ondersteunen. Daarnaast is het van cruciaal belang om voldoende ruwvoer van goede kwaliteit aan te bieden tijdens de wintermaanden.

Voor een alles-in-één supplement ter aanvulling van vitamines tijdens de wintermaanden is Vital+ de ideale keuze. Dit krachtige supplement biedt een uitgebalanceerde mix van essentiële voedingsstoffen, waaronder vitamines, mineralen en sporenelementen, om de algehele gezondheid en weerstand bij paarden te ondersteunen.

Sportpaarden op hoog niveau

Voor sportpaarden die reeds op hoog niveau presteren kan de winterperiode eveneens een reeks uitdagingen met zich meebrengen die de algemene gezondheid bij je paard kunnen beïnvloeden. Deze paarden worden vaak intensief getraind en gaan regelmatig op wedstrijd, wat hun blootstelling aan verschillende omgevingen en andere paarden vergroot. Het feit dat deze paarden meer tijd binnen doorbrengen en in contact komen met andere paarden, kan de natuurlijke weerstand verminderen.

“Bèta glucanen ondersteunen een gezonde immuunrespons”

Immunotop is een supplement samengesteld met hoogwaardige kruiden, vitamine B12, Siberische ginseng en zink. Het ondersteunt de natuurlijke afweer en vermindert vermoeidheid na inspanning, terwijl antioxidanten zoals Ribes nigrum en Rosa canina de vitaliteit stimuleren. Door de aanwezigheid van bèta-glucanen, wordt de immuunrespons versterkt door de interactie met immuun cellen doorheen het hele lichaam te ondersteunen.

Een ander veelvoorkomend probleem bij sportpaarden tijdens de winterperiode zijn luchtwegproblemen, vaak veroorzaakt door de blootstelling aan stof en droog hooi. Soms is er niet voldoende circulatie in de stallen, waardoor je paard gevoelig kan zijn voor irritaties aan de luchtwegen. Respitop zorgt ervoor dat overtollige slijmen worden opgelost en maakt de luchtwegen vrij.

Het belang van gezonde gewrichten bij paarden

Het bewegingsapparaat van een paard wordt vaak intens belast, aangezien er tijdens beweging aanzienlijke krachten op de gewrichten worden uitgeoefend. Elk deel van het gewrichtsoppervlak draagt zijn eigen belasting. Veelvoorkomende gewrichtsproblemen ontstaan door overbelasting, slijtage van het kraakbeen (artrose), veroudering en in sommige gevallen ontstekingen.

Verschillende factoren spelen een cruciale rol bij het behouden van gezonde en soepele gewrichten bij paarden. Het aanpassen van het voermanagement, het implementeren van een geschikt trainingsregime en het bieden van voldoende rust na inspanning zijn van groot belang. Daarnaast kan het gebruik van supplementen voor gewrichtsondersteuning, zoals Arti-Gold of Top-Joint, waardevolle aanvullingen zijn voor het paard. Deze supplementen dragen van binnenuit bij aan het behoud van gezonde en soepele gewrichten, waardoor paarden optimaal kunnen blijven functioneren.

Verzorgingstips en advies

Global Medics specialiseert zich niet enkel in ondersteuning van binnenuit, maar ook in de ontwikkeling van specifieke verzorgingsproducten voor paarden. Producten zoals Equi T-Gel en Medi-Clay spelen een essentiële rol bij het verzorgen van de spieren, pezen en ligamenten. Equi T-Gel, een product op basis van arnica, en Medi-Clay, een klei met vochtafdrijvende eigenschappen, bieden verzachtende en verzorgende effecten. Door het aanbrengen van de producten op de benen of de rug van het paard, wordt het herstel van onderliggende weefsels, de gewrichten en de pezen ondersteund.

Staat jouw paard regelmatig buiten tijdens de winterperiode en stel je vast dat je paard lijdt aan mok? Dan biedt Derma Pro een passende oplossing. Deze specifiek ontwikkelde zalf werd samengesteld om de symptomen van mok snel en doeltreffend te verzachten, waardoor het genezingsproces wordt ondersteund en verdere irritatie van de huid vermindert.

Ontdek meer blogberichten

Maagzweren-bij-paarden

Maagzweren bij paarden

Maagzweren bij paarden zijn veelvoorkomende maar vaak over het hoofd geziene problemen die aanzienlijke invloed kunnen hebben op de gezondheid en prestaties van paarden. Ze

Lees meer »