Na onze blog over elektrolyten, leek het onze nutritionist een perfect moment om wat meer te vertellen over likstenen. Ze zijn in bijna elke stal aanwezig en vormen dus een populaire manier om het zouttekort van je paard aan te vullen. Hoewel de keuze ruim is, zijn likstenen niet allemaal even gezond voor je paard. In deze blog geven we je een aantal tips mee zodat je makkelijk zelf kan bepalen welke liksteen gezondheidsvoordelen biedt voor je paard.
Functies van zout
Hoewel mensen vaak teveel zout eten, is dat bij paarden totaal niet het geval. Vooral tijdens de zomer verliest een paard grote hoeveelheden zout via zweet en ze kunnen deze niet zelf weer aanvullen. Een liksteen kan er dan voor zorgen dat het paard zelf het zouttekort kan herstellen.
Het is van groot belang dat een tekort snel wordt aangevuld. Zout is namelijk verantwoordelijk voor verschillende processen in het paardenlichaam.
- Het vermindert een overmatige zuurgraad van de cellen in het lichaam (meer bepaald de hersencellen).
- Zout is essentieel om het suikergehalte van het bloed in de juiste balans te brengen.
- Het is onmisbaar voor de energiehuishouding van de cellen.
- Zonder voldoende zout kunnen spierkrampen optreden.
- Het helpt bij het opnemen van voedingsstoffen.
- Zout is vitaal voor het zenuwstelsel en voor de informatieoverdracht tussen zenuwcellen.
Zoals je ziet, speelt zout een grote rol in het lichaam van je paard. Het aanbieden van een liksteen biedt dan ook veel gezondheidsvoordelen mits je de juiste steen kiest!
Welke liksteen moet ik kiezen voor mijn paard?
Stap je een paardensportwinkel binnen dan wordt je overspoeld met likstenen in verschillende geuren en kleuren. Allemaal leuk, maar zijn ze allemaal even gezond? Helaas is het antwoord hierop: nee. We overlopen de verschillende soorten likstenen en geven mee waar je zeker op moet letten als je een exemplaar wilt aanschaffen.
1. Himalaya liksteen
Een Himalaya liksteen vormt een perfect zoutblok voor je paard omdat het naast zout ook andere mineralen en sporenelementen bevat. De roze kleur is afkomstig van roestdeeltjes (geoxideerd ijzer) en geeft een smaakje wat veel paarden lekker vinden. Het is een goede keuze, op natuurlijke basis en zonder onnodige additieven.
2. Normale witte likstenen (meestal 10kg)
De meest voorkomende likstenen voor paarden. Ze zijn een prima bron van zout en bevatten net zoals de Himalaya liksteen extra magnesium, zink, koper, jodium en selenium.
3. Rode mineralen likstenen
Een rode liksteen bevat zout en andere mineralen, maar is minder geschikt voor paarden door het toegevoegde ijzer. IJzertekort bij paarden komt vrijwel niet voor, maar ijzervergiftiging wel. Deze liksteen zal dan ook stilaan verwijderen uit de winkelrekken.
4. Liksteen met een smaakje
Deze likstenen zijn vaak bedoeld als lekkere traktatie voor je paard of tegen verveling op stal. Ze bieden weinig voordeel aangezien je paard geen zout gaat opnemen naar zijn behoefte, maar omdat hij de smaak gewoon lekker vindt. Ze zijn dus op een korte tijd volledig opgegeten en bevatten vaak extra onnodige suikers.
5. Bijzondere likstenen met toegevoegde magnesium, knoflook of biotine
Dit type liksteen bevat de nodige zouten en mineralen, maar vaak zijn de toegevoegde elementen zoals magnesium, knoflook en biotine in kleine hoeveelheden aanwezig. Het is dus verstandiger om deze elementen als supplement aan te vullen en te kiezen voor een standaard liksteen.
Heeft je paard nood aan extra elementen zoals biotine? Kies dan voor Global Medics Hoof & Coat met toegevoegde biotine. Biotine heeft een voordelig effect op gezonde hoefgroei en een mooie vacht, manen en staart.
De voor- en nadelen van een liksteen
Of een liksteen al dan niet een goede keuze is voor je paard hangt sterk af van het likgedrag van je paard en het type liksteen dat je kiest. In de onderstaande tabel vind je een overzicht van voor- en nadelen die verbonden zijn aan likstenen.
VOORDELEN | NADELEN |
Je paard kan zelf beslissen over de zoutopname. | Sommige paarden hebben de neiging om erop te knabbelen waardoor ze grote hoeveelheden zout op een korte periode binnenkrijgen. |
Het stimuleert het drinkgedrag van je paard. | Likstenen bevatten niet altijd een hoge hoeveelheid natrium. Kies voor een liksteen die minstens 38% aan natrium bevat. |
Bij voldoende inname voorzien ze de juiste zoutbehoefte. | Sommige likstenen bevatten vreemde verhoudingen van mineralen. Let dus altijd op de samenstelling. |
Er zijn verschillende varianten verkrijgbaar die een hoge hoeveelheid aan suiker bevatten. |
Supplement als aanvulling op een liksteen
Niet elk paard vult zelf een zouttekort aan door een liksteen in de stal te hangen. Het zou kunnen dat je paard hier niet naar omkijkt of zelfs weigert om eraan te likken. In dat geval is het aangeraden om zelf zouten toe te voegen aan de voeding in de vorm van elektrolyten. Global Medics Electrolytes is een compleet product dat zorgt voor een snelle recuperatie na zoutverlies dankzij de toevoeging van talrijke actieve ingrediënten.
Meer informatie?
Ben je niet zeker of je paard nood heeft aan extra elektrolyten? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan bij Global Medics steeds klaar voor het verlenen van advies.