Zoek
Sluit dit zoekvak.
Vitamine E tekort bij paarden

Vitamine E tekort bij paarden.

Paarden hebben een optimaal vitamine E-gehalte in het bloed nodig om goed te kunnen functioneren. Een tekort aan vitamine E kan leiden tot slechte prestaties, zwakte, myopathie en zelfs ataxie bij uw paard. In ernstige gevallen kan een tekort aan vitamine E zelfs leiden tot zware gezondheidsproblemen met dodelijke neurologische ziekten als Equine Motoneuron Disease (EMND) als gevolg.

Wat is vitamine E?

Vitamine E is een krachtig antioxidant. Het beschermt het lichaam tegen oxidatie en vrije radicalen die je cellen beschadigen. Vitamine E houdt je organen en weefsels gezond, jong en sterk. Het vertraagt weefseldegeneratie en houdt je jonger en fitter. Het optimaliseert de cardiovasculaire en neuromusculaire activiteit en is daarom van groot belang bij sportpaarden.

Vers groen gras is de beste bron van vitamine E. Een tekort aan vitamine E komt in de zomer dan ook zelden voor bij paarden die de hele dag grazen. Steeds meer paarden hebben echter niet de kans om voldoende te grazen (sportpaarden maar ook recreatiepaarden die veel op stal staan of alleen toegang hebben tot een paddock). Bij deze paarden zien we ook ernstige vitamine E-tekorten zelfs in de zomer.

Iedere paardeneigenaar zou zich bewust moeten zijn dat hooi arm is aan vitamine E. Zodra gras wordt gemaaid en gedroogd, daalt het vitamine E-gehalte met meer dan 85%. Daarom zien we in de winter nog meer vitamine E-tekorten bij onze paarden.

Risico’s verbonden bij een tekort aan vitamine E.

Vitamine E bevordert een optimale werking van spieren en zenuwen bij paarden en een tekort kan leiden tot drie potentiël dodelijke ziekten:

(1) Equine Neuroaxonal Dystrophy (ENAD)

(2) Equine Motor Neuron Disease (EMND)

(3) Vitamine E deficiënte Myopathie (VEM)

Equine neuroaxonale dystrofie (ENAD) is een ziekte die vooral jonge paarden treft. Wetenschappers ontdekten dat er bij deze paarden een genetische aanleg bestaat die in combinatie met een tekort aan vitamine E resulteert in een klinische uiting van de ziekte.

De symptomen van deze aandoening variëren van milde prestatieproblemen tot ernstige ataxie.

Equine motor neuron disease (EMND) komt het meest voor bij oudere paarden met een vitamine E-tekort van meer dan 18 maanden. Paarden die aan deze ziekte lijden, vertonen klinische tekenen van zwakte, spierrillingen, zweten en gewichtsverlies. Ze houden vaak hun hoofd lager en liggen abnormaal veel neer. Ze vermageren sterk ondanks een goede eetlust. De oorzaak is een gebrek aan vitamine E en de prognose is slecht als de ziekte niet in een vroeg stadium wordt ontdekt.

Vitamine E deficiënte Myopathie (VEM) is een ziekte die spierzwakte veroorzaakt door een aantasting van de spieren (myopathie). Een te lage vitamine E-concentratie in het lichaam is de enige oorzaak van deze spieraandoening. Onmiddellijke toediening van vitamine E resulteert meestal in een volledig herstel binnen drie maanden.

Preventie is van groot belang.

Paarden die niet zeer regelmatig toegang hebben tot de weide hebben een sterk verhoogd risico om een vitamine E-tekort te ontwikkelen. Bij deze paarden is het aangeraden een geschikte vitamine E-bron toe te voegen aan hun dagelijks rantsoen.

Als het paard reeds een van de hierboven beschreven symptomen vertoont, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts voor een bloed- en een klinisch onderzoek.

vitamine E paardensupplement
Global Medics Vitamine E

Wat is de beste bron van vitamine E voor paarden?

Het is niet gemakkelijk, zelfs onmogelijk voor een paardeneigenaar om te beslissen welke vitamine E bron hij moet gebruiken, in welke dosis en voor welke periode. Aarzel niet om contact op te nemen met onze nutritionisten voor gespecialiseerd advies.

Ontdek meer blogberichten

Maagzweren-bij-paarden

Maagzweren bij paarden

Maagzweren bij paarden zijn veelvoorkomende maar vaak over het hoofd geziene problemen die aanzienlijke invloed kunnen hebben op de gezondheid en prestaties van paarden. Ze

Lees meer »