vitamine E

Vitamine E als supplement tijdens de winterperiode

We kunnen er niet onderuit: de dagen worden korter en kouder en dat kan maar één ding betekenen… Winter is coming! Maar hoe zorg je ervoor dat je paard optimaal is voorbereid om het koudere weer te trotseren?

In de winter is het risico op kwaaltjes extra groot. Niet alleen bij mensen is dit zo, ook paarden vormen erop geen uitzondering. Paarden eten in de winter weinig tot geen gras waardoor er minder vitamine E wordt opgenomen. Vitamine E zorgt ervoor dat de weerstand van je paard een boost krijgt. Daarnaast zal ook het ruwvoer, dat tijdens de zomer al opgeslagen werd, een groot deel van zijn vitamines en mineralen verloren zijn. Het is dus erg belangrijk om tijdens de winter het vitaminepeil van je paard op niveau te houden. Maar hoe kan je dit doen?

Kwaliteit van het ruwvoer

In de eerste plaats is het belangrijk dat je de kwaliteit van je (ruw)voer checkt. Als je ruwvoer lang opgeslagen heeft gelegen, zal het vitamine-E gehalte danig afgenomen zijn. Ook is het belangrijk dat krachtvoer van goede kwaliteit is. Aangezien je paard tijdens de winter minder vitamine E zal opnemen dan tijdens de zomer, kan het aangewezen zijn om een supplement te geven dat de natuurlijke weerstand van je paard aanscherpt. Immunotop is hier een voorbeeld van. Dit supplement bevat verschillende vitamines en mineralen die je paard nodig heeft om de winter gezond door te komen.

Ondersteun de natuurlijke weerstand van je paard

Naast de voeding kan je ook aan voorbereidend werk doen: ga bijvoorbeeld na of je paard geen wormen heeft. Dit leidt er immers toe dat voedingsstoffen minder goed in het bloed opgenomen worden waardoor je paard zich in het algemeen minder goed zal voelen. Hierdoor zal zijn weerstand afnemen waardoor je paard weer gevoeliger wordt voor bacteriën en virussen en dus sneller ziek kan worden.

Daarnaast is het ook belangrijk om stressvolle situaties te vermijden. De meeste paarden brengen in de zomer veel tijd buiten door, terwijl dit in de winter vaak niet mogelijk is. Het is daarom belangrijk om je paard ook op stal ‘bezig’ te houden. Dit kan bijvoorbeeld door speeltjes in zijn box te hangen, hem regelmatig met enkel andere paarden los te laten in de piste; vaker per dag kleinere porties ruwvoer te geven, … Op die manier zorg je ervoor dat je paard bezig blijft, er minder snel maagcomplicaties optreden en zich minder snel gaat vervelen.

 

Ontdek meer blogberichten