Elektrolyten voor paarden - Global Medics

Elektrolyten voor je paard: alles wat je moet weten!

Als je actief bent binnen de paardensport heb je waarschijnlijk reeds gehoord over de term ‘elektrolyten’. Je weet misschien ook dat een paard tijdens het zweten belangrijke zouten en mineralen, oftewel elektrolyten, verliest. Deze stoffen zijn belangrijk voor de waterhuishouding van je paard. Het is dus aangewezen om ze op tijd aan te vullen zodat je ongemakken vermijdt. Een tekort aan elektrolyten kan namelijk zorgen voor:

  • Een doffe vacht.
  • Gespannen spieren.
  • Een verminderde werklust.
  • Uitdroging.
  • Slechtere prestaties.

Hoe een elektrolyten supplement voordelig kan zijn voor de gezondheid van je paard en hoe je zorgt voor een goed herstel na een tekort, ontdek je in deze blog!

Wat zijn elektrolyten voor paarden?

Elektrolyten zijn stoffen die oplossen in lichaamsvloeistoffen, waardoor elektrisch geladen ionen ontstaan. Een voorbeeld dat iedereen wel kent is keukenzout (NaCl). Als je dit oplost in water splits het zich op in twee aparte ionen: een positief geladen natrium ion (Na+) en een negatief geladen chloride-ion (Cl-). 

Elektrolyten zijn van cruciaal belang voor de gezondheid van je paard. Ze reguleren de vochtbalans in het lichaam, de energiehuishouding, pH balans, de aanspanning en ontspanning van spieren en de signaaloverdracht van de hersenen en het zenuwstelsel. Belangrijk om te weten is dat het lichaam elektrolyten niet zelf kan aanmaken, maar ze uit de voeding en het drinkwater moet halen. 

De belangrijkste elektrolyten bij paarden zijn chloride (Cl-), natrium (Na+), kalium (K+), calcium (Ca2+) en magnesium (Mg2+). Elk heeft zijn eigen functie binnen het lichaam:

Elektrolyt                                               Functie
Natrium Helpt bij het regelen van de vochtbalans in het lichaam, de bloeddruk en een goede werking van spier- en zenuwcellen.
Kalium Essentieel voor de samentrekking van spiervezels en voor een goede geleiding van zenuwprikkels.
Chloride Zorgt samen met natrium en kalium voor de vochtbalans in het lichaam.
Calcium Helpt bij de opbouw van sterke botten. 
Magnesium Betrokken bij de vorming van botten en tanden en de overdracht van zenuwprikkels. Het zorgt ook voor een normale werking van de spieren.

De elektrolyten van Global Medics zorgen voor een snelle recuperatie dankzij de aanwezigheid van talrijke actieve ingrediënten. Bovendien hebben we aminozuren toegevoegd die een snel herstel van de vochtbalans bevorderen. Dat maakt Global Medics Electrolytes een compleet product geschikt voor zowel recreatie- als sportpaarden.

 

Wanneer is het verstandig om elektrolyten bij te voeren aan je paard?

Na een intensieve training, wedstrijd of lang transport is het aangeraden om je paard te voorzien van extra elektrolyten. Tijdens warme dagen is het steeds een goed idee om elektrolyten bij te geven aangezien je paard hierdoor veel zweet en zo grote hoeveelheden mineralen en zouten verliest.

In de onderstaande tabel kan je zien hoeveel zweet en zout jouw paard gemiddeld verliest naargelang de zweetscore:

Zweetscore Kenmerken Gemiddeld zweetverlies Zoutverlies per dag
1 Onder het zadel is het gedeeltelijk vochtig en plakkerig. De hals en de flanken zijn iets donkerder dan normaal.  1 tot 4 liter 2 tot 7 theelepels
2 Onder het zadel en op de hals is het nat. Er is hier en daar wat schuim waar de teugels de hals raken en langs het zadel.  4 tot 7 liter 7 tot 12 theelepels
3 Onder het hoofdstel, op de hals en de flanken zijn zichtbaar nat met hier en daar wat schuimplekken. 7 tot 9 liter 12 tot 16 theelepels
4 Hals en flanken zijn volledig nat. Er is wit schuim tussen de achterbenen. 9 tot 12 liter 16 tot 21 theelepels
5 Hetzelfde als zweetscore 4, maar er druppelt ook zweet boven de ogen en de buik. 12 tot 18 liter 21 tot 32 theelepels

Bron: Zeyner et al 2013; Weight losses in excercised horses, a pilot study 

Tip: Wil je snel te weten komen of je paard een vocht of elektrolyten tekort heeft? Dan kan je een huidplooi op de hals tussen je duim en wijsvinger nemen. Als je je vingers loslaat, moet de huidplooi meteen verdwijnen. Duurt het even tot de plooi wegtrekt? Dan is het bijna zeker dat de water- en elektrolytenbalans verstoord is. 

Hoe moet ik elektrolyten toedienen?

Om de toediening van dit product in poedervorm te vergemakkelijken kan je Global Medics Electrolytes mengen met slobber of appelmoes. De beste methode om elektrolyten te geven blijft door ze te vermengen met lauw water. Zo ben je er zeker van dat je paard voldoende vocht binnenkrijgt na een inspanning.  

Paardeneigenaren dienen vaak keukenzout toe bij de voeding van het paard. Dit is namelijk geen goed idee aangezien dit alleen natriumchloride bevat. Kiezen voor een compleet uitgebalanceerd product zoals Global Medics Electrolytes zorgt er voor dat je paard alle stoffen binnenkrijgt die nodig zijn om een tekort aan electrolyen te vermijden. 

Algemene tips bij warm weer

Naast het aanvullen van elektrolyten kan je bij hoge temperaturen nog een aantal acties ondernemen om het voor je paard zo comfortabel mogelijk te maken:

  1. Zorg voor voldoende vers drinkwater. Een paard drinkt bij normaal weer tot 30 liter water, maar dit kan oplopen tot wel 60 liter bij warm weer.
  2. Vermijd trainen tijdens de heetste uren van de dag. Is het echt veel te warm? Gun je trouwe vriend dan een dagje rust.
  3. Zorg voor verkoeling. Spuit bijvoorbeeld je paard af met fris water of voorzie een verkoelende deken. 
  4. Gebruik zonnecrème bij paarden met een lichte huid rondom de neus om verbranding te vermijden. 
  5. Hou de kwaliteit van het weidegras in de gaten. Door de hitte kan de voedingswaarde in het gras sterk dalen. Dit kan je herkennen aan een gelige kleur en droogte. In dit geval is het verstandig om je paard ruwvoer bij te geven.

Meer informatie?

Ben je niet zeker of je je paard elektrolyten moet bijvoeren? Of heb je misschien na het lezen van deze blog nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan bij Global Medics steeds klaar voor het verlenen van advies.

Ontdek meer blogberichten