De leeftijd waarop een paard op zijn best presteert, ligt meestal rond zijn twaalfde. Toch zijn er ook verschillende oudere paarden die nog steeds op het hoogste niveau meedraaien, ondanks dat artrose bij sportpaarden een veelvoorkomend probleem is. Maar hoe zorg je ervoor dat een ouder paard zich nog steeds ‘happy’ in zijn job voelt? Enkele tips.

“Ik denk dat het vooral erg belangrijk is om je paard in beweging te houden”, vertelt een paardenkinesiste. “Hoe meer je paarden stil staan, hoe meer de spieren en gewrichten de kans krijgen om stijver te worden en dat wil je natuurlijk ten alle tijden vermijden. Je hoeft je paard daarom niet per se elke dag te rijden. Voldoende weidegang kan al voldoende zijn om de spieren en de gewrichten soepel te houden. Ook zijn wandelingen in het bos of gewoon aan de hand stappen met je paard erg goede oplossing om je paard niet te hard te laten werken maar toch in beweging te houden”.

Arti-Sport als supplement bij paarden met artrose

“Een andere oplossing bij artrose bij sportpaarden is het geven van supplementen die een verzachtende werking hebben op de spieren en de gewrichten zoals bijvoorbeeld Arti-Sport. Dit supplement zorgt ervoor dat de ongemakken waarmee een sportpaard geconfronteerd wordt op latere leeftijd, opmerkelijk verzacht worden. Het supplement is trouwens niet enkel voor oudere paarden te gebruiken, maar heeft ook een preventieve werking  bij jongere paarden die reeds op niveau springen. Het product is bovendien goedgekeurd door de FEI waardoor het geen positieve dopingtest kan opleveren. Arti-Sport zorgt ervoor dat het kraakbeen en het gewrichtsvocht soepel blijft. Anderzijds zorgt Boswellia Serrata ervoor dat ontstekingsongemakken verzacht worden en zal het paard soepeler en vrijer kunnen bewegen”. 

“Een andere tip die ik kan geven, is om ervoor te zorgen dat je ouder paard het altijd warm genoeg heeft. Zo rijd ik in de winter bijvoorbeeld altijd in met een deken totdat ik er zeker van ben dat mijn paard warm genoeg gelopen is. Begin ook pas met springen of zwaardere oefeningen als de spieren van je paard goed opgewarmd zijn om ongemakken te vermijden”, besluit ze.